iwi69

iwi69

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 200]

Babeczki pijane od cytryny.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Babeczki pachnące cytrynką.

Babeczki pijane od cytryny.

Składniki:

Babeczki pijane od cytryny.

 

  • 2 jajka
  • 110g margaryna temperatury pokojowej
  • 110g cukier
  • 85g maka
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 3 łyżeczki mleka
  • otarta skorka z 1 cytryny
  • 55g zmielonych migdałów
  • POLEWA:
  • Sok z 2 cytryn
  • 140g cukru
  • 2 łyżeczki rumu
  • 2 łyżeczki wody

Sposób przygotowania:

Babeczki pijane od cytryny.
Jajka ubijamy z cukrem na jednolita puszysta mase, dodajemy maslo,mieszamy.Dodajemy mleko,skorke z cytryny,migdaly mielone, proszek,make.Mieszamy bardzo delikatnie.Foremki wysmarowac maslem i posypac maka.Wlewamy mase do foremek do polowy.Wstawiamy do piekarnika na 180stop.na 25 min.Sprawdzamy patyczkiem czy sa upieczone(jezeli wyjmiemy patyczek suchy babki gotowe) Przygotowac polewe: Do garnuszka wlewamy sok z cytryny,rum,wode i wsypujemy cukier.Gotujemy az do rozpuszczenia cukru na malym gazie. Kazda babeczke polewamy bez wyjecia z foremki i zostawiamy az babeczki"wciagna"polewe.

Tagi:

jajko jajka mak