Babeczki ponczowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

po prostu cudo smakowite z alkoholem ;-)

Babeczki ponczowe

Składniki:

Babeczki ponczowe

 

  • 3 szklanki mąki
  • 3 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • sól
  • Syrop do nasączania:
  • 1 i 1/2 szklanka wody
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • skórka pomarańczowa
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • esencja rumowa
  • owoce z syropu

Sposób przygotowania:

Babeczki ponczowe
Przesiać mąkę do miski.Drożdże rozprowadzić niewielką ilością ciepłego mleka,dodając 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru.Wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Ubić ogrzane w ciepłej wodzie jajka z cukrem.Do mąki dodać wyrośnięte drożdże,ubite jajka,stopiony ciepły tłuszcz i szczyptę soli.Ciasto wyrobić,dodając tyle ciepłego mleka,by było niezbyt gęste.Na blasze ustawić posmarowane tłuszczem foremki.Do foremek nałożyć masę do 1/2 wysokości i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Przyrządzić syrop: zagotować wodę z cukrem i skórką pomarańczowa,ochłodzić,wyjąć skórkę,dodać spirytus i esencję rumową,wymieszać.Piec babeczki w gorącym piekarniku ( 200s.c) około 30 minut.Po ostudzeniu wyjąć babeczki z foremek,ustawić na głębokim talerzu i polać ciepłym syropem,aż cały wsiąknie w ciasto.We wgłębieniach na wierzchu babeczek ułożyć osączone z syropu owoce.

Tagi:

jajko jajka