Sposób przygotowania:
Babeczki ponczowe
Przesiać mąkę do miski.Drożdże rozprowadzić niewielką ilością ciepłego mleka,dodając 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru.Wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Ubić ogrzane w ciepłej wodzie jajka z cukrem.Do mąki dodać wyrośnięte drożdże,ubite jajka,stopiony ciepły tłuszcz i szczyptę soli.Ciasto wyrobić,dodając tyle ciepłego mleka,by było niezbyt gęste.Na blasze ustawić posmarowane tłuszczem foremki.Do foremek nałożyć masę do 1/2 wysokości i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Przyrządzić syrop: zagotować wodę z cukrem i skórką pomarańczowa,ochłodzić,wyjąć skórkę,dodać spirytus i esencję rumową,wymieszać.Piec babeczki w gorącym piekarniku ( 200s.c) około 30 minut.Po ostudzeniu wyjąć babeczki z foremek,ustawić na głębokim talerzu i polać ciepłym syropem,aż cały wsiąknie w ciasto.We wgłębieniach na wierzchu babeczek ułożyć osączone z syropu owoce.