czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Babeczki Red velvet

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Babeczki świetnie sprawdzają się podczas każdej okazji! Dzieci chętnie je zajadają :) Można je dowolnie dekorować.

Babeczki Red velvet

Składniki:

Babeczki Red velvet

 

  • Składniki:
  • 2 jajka,
  • 180g margaryny,
  • laska wanilii,
  • łyżeczka soli,
  • szklanka cukru,
  • 400g mąki pszennej,
  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • 3 czubate łyżki kremu czekoladowego,
  • łyżeczka soli,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • szczypta czerwonego barwnika.

 

  • Dekoracja:
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 3 łyżki serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • cukier błyszczący do posypania,
  • 20g startej czekolady.

Sposób przygotowania:

Babeczki Red velvet
1. Miękką margaryne utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka. Dodać nasiona wanilii, sól oraz krem czekoladowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy na przemian z jogurtem. Na koniec dodać kakao oraz szczyptę czerwonego barwnika. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Piec około 20-25 minut w temp. 180st. Ostudzić. 2. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Na koniec dodać mascarpone, chwilę ucierać. Masę przełożyć do szprycy i udekorować babeczki. Posypać startą czekoladą oraz cukrem błyszczącym.