Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Babeczki z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Babeczki z bakaliami są idealne do popołudniowej kawy

Babeczki z bakaliami

Składniki:

Babeczki z bakaliami

 

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 20 dag masła,
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • 0,5 szklanki śmietany,
  • 25 dag serka homogenizowanego,
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowy,
  • 5 dag rodzynek,
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 5 dag orzechów,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do formy

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z bakaliami
Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie dodać serek, śmietanę, aromat i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek, pokrojone orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową, delikatnie wymieszać. Foremki posmarować tłuszczem, napełnić do 2/3 wysokości ciastem, ułożyć na blaszce, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temp 180 stopni.

Tagi:

jajko jajka