mikasia

mikasia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

babeczki z bitą śmietaną i borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pyszne, niezbyt słodkie, dla każdego

babeczki z bitą śmietaną i borówkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

babeczki z bitą śmietaną i borówkami

 

  • ciasto:
  • 20 dag margaryny
  • 15 dag cukru pudru
  • jajko
  • skórka otarta z cytryny
  • 1/2 paczki cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • tłuszcz do foremek
  • nadzienie:
  • 40 dag borówek
  • mały kieliszek wódki
  • szklanka śmietany kremówki
  • łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

babeczki z bitą śmietaną i borówkami
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym, dodać jajko i skórkę z cytryny. Następnie dodawać przesianą mąkę i szybko zagnieść ciasto na stolnicy.Uformować kulę i wstawić do lodówki (najlepiej na godzinę).Schłodzone rozwałkować na grubość 5mm, rozłożyć na natłuszczonych ustawionych foremkach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.Piec ok.15-20 minut. Umyte borówki zalać alkoholem. Śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru. Ostudzone babeczki(wyjęte z foremek) napełniać bitą śmietaną a na wierzch poukładać gęsto borówki.
babeczki z bitą śmietaną i borówkami
Etap 1
babeczki z bitą śmietaną i borówkami
Etap 2