zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Babeczki z bitą śmietaną wg Zewy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

takie babeczki w moim domu szybko znikają

Babeczki z bitą śmietaną wg Zewy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babeczki z bitą śmietaną wg Zewy

 

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • kolorowa posypka do ciast
  • różowy błyszczący cukier
  • 200 g suszonych moreli
  • Ciasto :
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 żółtka
  • 100 g mąki graham
  • 200 g mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  • 150 g margaryny

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z bitą śmietaną wg Zewy
Mąkę posiekać nożem z zimną margaryną, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce co najmniej 30 minut. Po tym czasie wyjąć je, podzielić na niewielki kulki i wylepić nimi foremki do babeczek. Ciasto w każdej z foremek nakłuć widelcem. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 10 - 12 minut, po czym wyjąć je i wystudzić. Zimną śmietanę ubić z cukrem na sztywno i za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego napełnić wgłębienia babeczek. Morele pokroić na kawałeczki i ułożyć po kilka kawałeczków koliście na śmietanie. Na koniec babeczki posypać posypką i błyszczącym cukrem. Z tej ilości składników wyszło mi 30 babeczek.
Babeczki z bitą śmietaną wg Zewy
morele pokroić na małe kawałeczki i wsypać do miseczki
Babeczki z bitą śmietaną wg Zewy
babeczki napełnić ubitą na sztywno śmietaną

Tagi:

ciasto