xxKatherinee

xxKatherinee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 99]

Babeczki z budyniem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Po nabyciu karbowanych aluminiowych foremek postanowiłam upiec babeczki z czekoladowo budyniowym wnętrzem :) wyszły bardzo smaczne, powtórzę jeszcze nie raz ten przepis.

Babeczki z budyniem czekoladowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babeczki z budyniem czekoladowym

 

 

  • nadzienie:
  • op. budyniu czekoladowego
  • mleko

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z budyniem czekoladowym
Z przesianej z proszkiem do pieczenia mąki, masła, cukru pudru i jajka zagniatam ciasto. Formuję kulę, zawijam w folię spożywczą i odkładam do lodówki na 1h. Wg. przepisu na opakowaniu przygotowuję budyń, zmniejszając ilość użytego mleka o 1/4 tak aby wyszedł on gęsty. Odstawiam od przestudzenia. 8 karbowanych foremek smaruję masłem. Foremki wykładam ciastem, zostawiając 1/3 ciasta. Każda z foremek napełniam budyniem. Pozostałe ciasto rozwałkowuję i pustą foremką wycinam 8 wierzchów. Krążki ciasta układam na napełnionych foremkach i dobrze docisnąć (u mnie nie było zrobione to zbyt mocno i budyń powydostawał się na brzegi - ale nie powypływał poza foremki). Piekę 25-30min w temp. 180'C Podaję oprószone cukrem pudrem.
Babeczki z budyniem czekoladowym
Etap 1 Z przygotowanych składników zagniatam ciasto i chłodzę w lodówce.
Babeczki z budyniem czekoladowym
Etap 2 W tym czasie przygotowuję budyn wg przepisu na opakowaniu
Babeczki z budyniem czekoladowym
Etap 3 babeczki napełniam budyniem i piekę