szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Babeczki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kruche babeczki z jabłkowym wnętrzem.

Babeczki z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki z jabłkami

 

  • 200 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g margaryny
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 jabłka
  • cynamon
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do wysmarowania foremek

Sposób przygotowania:

Babeczki z jabłkami
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę i posiekać nożem, następnie dodać jajko i wyrobić ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. W tym czasie obrać jabłka, zetrzeć na grubych oczkach tarki, obsypać cynamonem i wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki i odciąć z niego 2/3, resztę włożyc do lodówki. Wyjęte ciasto rozwałkować, wycinać kółka, wkładać do wysmarowanych tłuszczem foremek i naciągać tak, aby casto zakryło cały środek formy. Foremki najłątwiej natłuszcza się małym pędzelkiem.Do przygotowowanych foremek nałożyc jabłka. Wyjąć z lodówki resztę ciasta, rozwałkować, wykrajać kółka wielkości foremki, przykryć nadzienie i posklejac lekko brzegi. Piec 30 minut w temp 200 stopni, po upieczeniu studzić na kratce, a później posypać cukrem pudrem.
Babeczki z jabłkami
Podstawowe składniki to mąka, cukier puder i jabłka.
Babeczki z jabłkami
Margarynę siekamy z resztą składników i dodajemy jajko.
Babeczki z jabłkami
Wyrabiamy ciasto i chowamy do lodówki, przygotowujemy jabłka.
Babeczki z jabłkami
Foremki wyłożone ciastem napełniamy jabłkami i przykrywamy ciastem.