Pawelas1990

Pawelas1990

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

Babeczki z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne babeczki na każdą okazję :)

Babeczki z jagodami

Składniki:

Babeczki z jagodami

 

 

  • Ciasto:

 

  • 30 dag mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 20 dag masła
  • 8 dag cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy (1,6 dag)

 

  • Krem :

 

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z jagodami
Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto i wstawić na 1 godz. Do lodówki . Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wylepić nim foremki do babeczek .
Piec około 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 220*C . Gorące babeczki wyjąć z foremek i ostudzić .



Żółtka utrzeć do białości z cukrem i cukrem waniliowym . Dodać oba rodzaje mąki i dokładnie wymieszać . Mleko zagotować i połączyć z masą jajeczną . Gotować stale mieszając , aż masa będzie gładka i gęsta .
Krem przykryć folią spożywczą (co zapobiegnie powstaniu kożucha) i oziębić . Jagody opłukać i osączyć . Babeczki napełnić kremem i jagodami .

Tagi:

ciasto