WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1241]

Babeczki z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche babeczki waniliowe wypełnione waniliowym kremem budyniowym ze świeżymi owocami. Idealny deser na lato.

Babeczki z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki z truskawkami

kruche spody

  • 1 jajko
  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 50g zimnego masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 duży cukier waniliowy 32g
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • kilka kropel zapachu waniliowego do ciast

Nadzienie

Sposób przygotowania:

Babeczki z truskawkami

ETAP 1:

Do miski wsypać obie mąki, obydwa rodzaje cukru. Wbić jajko, wlać śmietanę, wkroić zimne masło. Wlać zapach do ciast i zagnieść szybko kruche ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić na ok. 2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 4-5mm.

Foremki do babeczek wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciastem wylepić foremki i wstawić je do piekarnika. Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni aż się przyrumienią.

Z 400ml mleka odlać 100ml i rozmieszać w nim proszek budyniowy, mąkę i cukier. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące się mleko wlać roztwór budyniu. Budyń gotować do zgęstnienia ciągle go mieszając. Budyń po ugotowaniu pozostawić do wystudzenia.

Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem. Można zwiększyć ilość masła do kremu jeśli będzie zbyt gęsty. Kruche korpusy wyjąć z foremek. Krem przełożyć do szprycy i za jej pomocą wycisnąć krem do babeczek.

Truskawki umyć i osuszyć, pozbawić szypułek. Truskawki ułożyć na kremie. Użyłam malutkich truskawek. Między truskawkami ułożyłam kolorowe mini cukierki.

Babeczki z truskawkami
Kruche spody babeczek wypełnione kremem budyniowym
Babeczki z truskawkami
Foremki na babeczki wylepione surowym ciastem
Babeczki z truskawkami
schłodzone ciasto rozwałkowane na cienki placek
Babeczki z truskawkami
Budyń waniliowy ugotowany do babeczek przed zmiksowaniem z masłem