LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

Babka babci

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis na ciasto babka babci.

Babka babci

Składniki:

Babka babci

 

  • ciasto
  • 15 dag margaryny lub masła
  • 60 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 6 żółtek
  • 4 białka
  • pół łyżeczki soli
  • szklanka mleka
  • 5 dag drożdży
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżeczka drobno posiekanych moreli suszonych

 

  • Poncz
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki rumu

 

  • polewa
  • 1 jajko
  • pół łyżki cukru pudru
  • łyżka kakao

 

 

Sposób przygotowania:

Babka babci
Na poncz zagotować pół szklanki wody i wsypujemy cukier. Gdy syrop ostygnie dodajemy rum oraz wciskamy sok z cytryny. Odstawiamy poncz na godzinę. Przygotowujemy rozczyn z drożdży, cukru i ćwierć szklanki mleka. Odstawiamy rozczyn aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie dodajemy rozczyn do masła utartego z żółtkami oraz mąką resztą mleka solą i dodajemy suszone morele. Ciasto starannie wyrabiamy. Gdy wszystkie składniki mamy starannie wymieszane ( ciasto powinno być nieco rzadkie) Dodajemy pianę z ubitych białek i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Wstawiamy do chłodnego piekarnika i pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni. Ciasto gdy będzie upieczone pozostawiamy w formie a gdy będzie letnie robimy delikatne nakłucia cieniutkim patyczkiem i nasączamy ciasto ponczem. Zagotować masło cukier i kakao a gdy masa ostygnie dodajemy jajko i starannie mieszamy. Gdy ciasto całkowicie ostygnie oblewamy je polewą. W celu dekoracyjnym możemy ciasto obsypać drobnymi cukierkami lub wiórkami kokosowymi.