Sposób przygotowania:
Babka babci
Na poncz zagotować pół szklanki wody i wsypujemy cukier. Gdy syrop ostygnie dodajemy rum oraz wciskamy sok z cytryny. Odstawiamy poncz na godzinę. Przygotowujemy rozczyn z drożdży, cukru i ćwierć szklanki mleka. Odstawiamy rozczyn aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie dodajemy rozczyn do masła utartego z żółtkami oraz mąką resztą mleka solą i dodajemy suszone morele. Ciasto starannie wyrabiamy. Gdy wszystkie składniki mamy starannie wymieszane ( ciasto powinno być nieco rzadkie) Dodajemy pianę z ubitych białek i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Wstawiamy do chłodnego piekarnika i pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni. Ciasto gdy będzie upieczone pozostawiamy w formie a gdy będzie letnie robimy delikatne nakłucia cieniutkim patyczkiem i nasączamy ciasto ponczem. Zagotować masło cukier i kakao a gdy masa ostygnie dodajemy jajko i starannie mieszamy. Gdy ciasto całkowicie ostygnie oblewamy je polewą. W celu dekoracyjnym możemy ciasto obsypać drobnymi cukierkami lub wiórkami kokosowymi.