pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Babka bananowa z piernikowym spodem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ciasto powstałe z tego, co znalazłam w szafkach i lodówce

Babka bananowa z piernikowym spodem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka bananowa z piernikowym spodem

 

  • 2 jajka
  • 10 kopiastych łyżek mąki
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 opakowania cukru waniliowego
  • 1 banan
  • 3 łyżki masła.
  • trochę piernikowego ciasta - można użyć kupnych pierników

Sposób przygotowania:

Babka bananowa z piernikowym spodem
Piernikowe ciasto pokruszyłam i wyłożyłam na dno wysmarowanej tłuszczem keksówki. Jajka zmiksowałam z cukrem waniliowym dodając po trochę jogurt na przemian z mąką. Na koniec wsypałam proszek do pieczenia i dodałam masło. Banana umyłam, obrałam i pokroiłam w plasterki. Dodałam do wymieszanych składników. Wymieszałam. Powstałe ciasto wylałam na ciemne pokruszone ciasto. Piekłam w 170st przez 40 minut.
Babka bananowa z piernikowym spodem
Pokruszonym piernikiem wyłożyłam dno keksówki
Babka bananowa z piernikowym spodem
Wszystkie składniki zmiksowałam na gładkie ciasto
Babka bananowa z piernikowym spodem
Do ciasta dodałam pokrojonego w plasterki banana
Babka bananowa z piernikowym spodem
Ciasto wylałam do foremki wyłozonej ciastem ciemnym