CarpeCatino

CarpeCatino

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Babka cappuccino z orzechami laskowymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna wilgotna i aromatyczna babka cappuccino orzechowym, z dodatkiem orzechów laskowych oraz z polewą - również cappuccino.

Babka cappuccino z orzechami laskowymi

Składniki:

Babka cappuccino z orzechami laskowymi

na babkę

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • kilkanaście kropel aromatu waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 kopiaste łyżki cappuccino orzechowego
  • 2 garście łuskanych orzechów laskowych

na polewę cappuccino

  • 3 łyżki masła
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka mleka 3,2%
  • 2 czubate łyżki cappuccino orzechowego

dodatkowo

Sposób przygotowania:

Babka cappuccino z orzechami laskowymi

Przygotowanie i pieczenie babki

Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Do masy wlać maślankę i zmiksować ponownie.
Dodać aromatu waniliowego oraz olej – zmiksować. Następnie dodać przesiane przez sitko suche składniki: proszek do pieczenia, mąkę oraz orzechowe cappuccino. Całość ponownie zmiksować, bardzo dokładnie, aż do uzyskania, jednolitej, gładkiej masy. Jeżeli uzyskasz już wymaganą konsystencję, należy dodać orzechy i wymieszać.
Całą formę do babki dokładnie wysmarować masłem, obsypać bułką tartą, usuwając jej nadmiar. Do tak przygotowanej formy przełożyć ciasto, które należy piec przez ok. godzinę w temp. 170 st. Po ok. 40 minutach należy kontrolować stopień upieczenia babki metodą "suchego patyczka".

Polewa cappuccino

W rondelku rozpuścić masło. Dodaj do niego cukier puder oraz łyżkę mleka - mieszaj uważając, aby nie powstały grudki. W momencie, gdy cukier całkowicie się rozpuści zestaw rondelek z ognia. Do gorącej masy dodaj cappuccino i również dokładnie je rozpuść. Tak przygotowaną polewę pozostaw na chwilę by lekko się ściągnęła, a następnie polej nią ciasto.


Tagi:

jajko tarta jajka