Sposób przygotowania:
Babka cappuccino z orzechami laskowymiPrzygotowanie i pieczenie babki
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Do masy wlać maślankę i zmiksować ponownie.
Dodać aromatu waniliowego oraz olej – zmiksować. Następnie dodać przesiane przez sitko suche składniki: proszek do pieczenia, mąkę oraz orzechowe cappuccino. Całość ponownie zmiksować, bardzo dokładnie, aż do uzyskania, jednolitej, gładkiej masy. Jeżeli uzyskasz już wymaganą konsystencję, należy dodać orzechy i wymieszać.
Całą formę do babki dokładnie wysmarować masłem, obsypać bułką tartą, usuwając jej nadmiar. Do tak przygotowanej formy przełożyć ciasto, które należy piec przez ok. godzinę w temp. 170 st. Po ok. 40 minutach należy kontrolować stopień upieczenia babki metodą "suchego patyczka".
Polewa cappuccino
W rondelku rozpuścić masło. Dodaj do niego cukier puder oraz łyżkę mleka - mieszaj uważając, aby nie powstały grudki. W momencie, gdy cukier całkowicie się rozpuści zestaw rondelek z ognia. Do gorącej masy dodaj cappuccino i również dokładnie je rozpuść. Tak przygotowaną polewę pozostaw na chwilę by lekko się ściągnęła, a następnie polej nią ciasto.