Sposób przygotowania:
Babka cynamonowo-jabłkowa
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w cienką kostkę. Na małym ogniu roztopić łyżkę masła, wsypać jabłka, dodać 2-3 łyżki cukru, 2-3 łyżeczki cynamonu, oraz kilka kropli aromatu waniliowego. Wszystko dobrze wymieszać, pozostawić na ogniu, aby trochę poddusić. Kiedy jabłka puszczą sok, zabrać je i odcedzić. Sok przelać do szklanki. Żółtka utrzeć z cukrem na biały kolor. Nie przerywając ucierania przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia. Masło stopić, i zimne wlać do masy. Wszystko dokładnie utrzeć. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Wsypać odcedzone jabłka i dokładnie wymieszać. Przelać do formy i piec w 180 C przez 30-40 minut. Upieczoną i ostudzoną babkę skropić sokiem, który pozostał nam z jabłek. Czekoladę rozpuścić, dodać kilka kropli aromatu waniliowego i polać babkę. Odstawić w chłodne miejsce, aby czekolada mogła zastygnąć.