zzeszytubabci

zzeszytubabci

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Babka cynamonowo-jabłkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo aromatyczna. W sam raz na święta :)

Babka cynamonowo-jabłkowa

Składniki:

Babka cynamonowo-jabłkowa

 

  • 500 gram mąki
  • 250 gram masła
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu wnailiowego
  • 4 duże jabłka
  • opakowanie cynamonu
  • 2-3 łyżki cukru
  • tabliczka czekolady

Sposób przygotowania:

Babka cynamonowo-jabłkowa
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w cienką kostkę. Na małym ogniu roztopić łyżkę masła, wsypać jabłka, dodać 2-3 łyżki cukru, 2-3 łyżeczki cynamonu, oraz kilka kropli aromatu waniliowego. Wszystko dobrze wymieszać, pozostawić na ogniu, aby trochę poddusić. Kiedy jabłka puszczą sok, zabrać je i odcedzić. Sok przelać do szklanki. Żółtka utrzeć z cukrem na biały kolor. Nie przerywając ucierania przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia. Masło stopić, i zimne wlać do masy. Wszystko dokładnie utrzeć. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Wsypać odcedzone jabłka i dokładnie wymieszać. Przelać do formy i piec w 180 C przez 30-40 minut. Upieczoną i ostudzoną babkę skropić sokiem, który pozostał nam z jabłek. Czekoladę rozpuścić, dodać kilka kropli aromatu waniliowego i polać babkę. Odstawić w chłodne miejsce, aby czekolada mogła zastygnąć.