Tomeczek83

Tomeczek83

Kucharz
[Przepisów: 8]

Babka cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonały wypiek, który zawsze się udaje. Idealny na święta oraz jako dodatek do codziennej kawy :)

Babka cytrynowa

Składniki:

Babka cytrynowa

 

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,3 kg cukru,
  • 0,25 kg masła lub margaryny,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 4 jajka,
  • paczka proszku do pieczenia
  • aromat cytrynowy lub 3 dag startej skórki cytrynowej (można użyć dowolnego aromatu).

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa
Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem i jajkami, dodać mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Następnie dodać startą skórkę cytrynową lub aromat. Składniki dobrze wymieszać. Piec w formie do bab lub "korytku" w temp. ok 200 stopni przez około 70 minut. Gotową babkę posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą.