lena

lena

Szef Kuchni
[Przepisów: 53]

Babka cytrynowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Babka jest bardzo cytrynowa i wilgotna.

Babka cytrynowa

Składniki:

Babka cytrynowa

 

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa
Cytryny wyszorować i ugotować w całości. Następnie zmiksować blenderem na jednolitą masę (wcześniej wyjąć pestki). Do powstałej masy dodać cukier i ucierać, dalej dodajemy masło i ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku. Na końcu wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z masą. Dużą formę z kominem wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, wlać ciasto. Piec w temp. 180stopni C około godziny. Upieczoną babkę polukrować.