iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Babka cytrynowa z płatkami orkiszowymi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Orkiszowa babka brzmi dziwnie, ale zapewniam, że wychodzi z tego bardzo smaczne ciasto i bardzo łatwe w przygotowaniu.

Babka cytrynowa z płatkami orkiszowymi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka cytrynowa z płatkami orkiszowymi

ciasto:

  • 1 szklanka płatków orkiszowych pełnoziarnistych
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag masła
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki otartej skórki cytrynowej
  • 2 łyżki soku z cytryny

dodatkowo:

  • 5 dag czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa z płatkami orkiszowymi

ETAP 1:

Babka cytrynowa z płatkami orkiszowymi
Do zmielenia płatków najlepiej użyć młynka.

Płatki przy pomocy młynka do kawy zmielić na mąkę

ETAP 2:

Babka cytrynowa z płatkami orkiszowymi
Cuytynę dodajemy na samym końcu mieszania ciasta.

Masło utrzeć z cukrem na krem. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczypta soli i zmielonymi płatkami, następnie na zmianę z jajkami i mlekiem dodawać suchą mieszankę do kremu maślanego na koniec dodać sok i skórkę z cytryny.

Formę do keksa około 25 cm długości wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą, wyłożyć całe ciasto i wyrównać.

ETAP 3:

Babka cytrynowa z płatkami orkiszowymi
W trakcie pieczenia troszkę popękało ale było smaczne.

Piec w temp.180st przez 60 minut po upieczeniu wystudzić, wyjąc z formy i na wierzchu ozdobić rozpuszczoną czekoladą.