Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Babka cytrynowo-kakaowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Klasyczny smak babki, połączenie kakao i cytryny

Babka cytrynowo-kakaowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babka cytrynowo-kakaowa

 

  • 250g margaryny lub masła
  • 150g mąki pszennej - u mnie tortowa
  • 150g mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy 30g
  • 170g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki dobrego gorzkiego kakao
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

 

 

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowo-kakaowa
Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej należy utrzeć z solą na puszystą masę, do której stale miksując na niewielkich obrotach należy dodawać cukier, cukier waniliowy i kolejno po jednym żółtku, a następnie mąki i proszek do pieczenia, które trzeba ze sobą wymieszać, a najlepiej jeszcze przesiać. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę i dodajemy łyżką do powstałej masy z pozostałych składników, delikatnie ale dokładnie mieszamy, by piana nie straciła swych walorów. 2/3 masy łączymy z aromatem oraz otartą skórką cytryny, wylewamy do natłuszczonej foremki, a do pozostałej 1/3 dosypujemy kakao i wylewamy ciemne ciasto przez środek jasnego, wzdłuż formy. Pieczemy około 1h przez godzinę, sprawdzając wykałaczką pod koniec, czy nie jest już wilgotne w środku.
Babka cytrynowo-kakaowa
babka pięknie wyrasta podczas pieczenia :)
Babka cytrynowo-kakaowa
Gotową babę, wystudzoną, możemy posypać z wierzchu cukrem pudrem lub polać lukrem :)

Tagi:

jajko jajka