Sposób przygotowania:
Babka cytrynowo-kakaowa
Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej należy utrzeć z solą na puszystą masę, do której stale miksując na niewielkich obrotach należy dodawać cukier, cukier waniliowy i kolejno po jednym żółtku, a następnie mąki i proszek do pieczenia, które trzeba ze sobą wymieszać, a najlepiej jeszcze przesiać. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę i dodajemy łyżką do powstałej masy z pozostałych składników, delikatnie ale dokładnie mieszamy, by piana nie straciła swych walorów. 2/3 masy łączymy z aromatem oraz otartą skórką cytryny, wylewamy do natłuszczonej foremki, a do pozostałej 1/3 dosypujemy kakao i wylewamy ciemne ciasto przez środek jasnego, wzdłuż formy. Pieczemy około 1h przez godzinę, sprawdzając wykałaczką pod koniec, czy nie jest już wilgotne w środku.