Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Babka czekoladowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo smaczna, mocno czekoladowa babka z polewą zachwyci wszystkich czekoladożerców ;) Polecam serdecznie.

Babka czekoladowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka czekoladowa

 

  • 150g masła
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 3 jaja
  • 0,5 szklanki mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki ciemnego rumu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
  • Polewa:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • Oraz:
  • Perełki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Babka czekoladowa
Do kubeczka wlać mleko i wrzucić połamaną czekoladę. Wstawić do mikrofalówki i podgrzewać, aż się czekolada rozpuści. Przestudzić, dodam rum. Do jednej miski wrzucić miękkie masło i wsypać cukier. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Wbijać kolejno jajka, po każdym dokładnie miksując. Wsypać połowę mieszanki suchej, zmiksować. Następnie wsypać resztę mieszanki i wlać czekoladę. Zmiksować. Masę przelać do formy z kominkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 40 minut. Wystudzić. Do garnuszka wrzucić masło, rozpuścić. Dodać cukier puder i kakao i szybko wymieszać. Polać babkę. Udekorować perełkami. Zostawić do zastygnięcia polewy.
Babka czekoladowa
Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Wbijać kolejno jajka, po każdym dokładnie miksując.
Babka czekoladowa
Wsypać połowę mieszanki suchej, zmiksować. Następnie wsypać resztę mieszanki i wlać czekoladę. Zmiksować.
Babka czekoladowa
Masę przelać do formy z kominkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 40 minut. Wystudzić.
Babka czekoladowa
Do garnuszka wrzucić masło, rozpuścić. Dodać cukier puder i kakao i szybko wymieszać. Polać babkę. Udekorować perełkami. Zostawić do zastygnięcia polewy.