Elwira5

Elwira5

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Babka drożdżowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babka drożdżowa jest bardzo dobra , a najlepsza jest zaraz po upieczeniu , jeszcze troszkę ciepła - pychotka.

Babka drożdżowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka drożdżowa

 

  • 3 szkl.mąki
  • 0,5szkl.cukru
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 50g roztopionej margaryny
  • 0,5 kostki drożdży
  • 0,5 szkl.mleka
  • 1 garść rodzynek

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa
Do garnka wlewamy mleko , trochę cukru , drożdże i robimy rozczyn.Odstawiamy do wyrośnięcia.Do miseczki wsypujemy mąkę , roztopioną margarynę , jajko , żółtka ,cukier i wyrośnięte drożdże.Wszystko razem wyrabiany i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.Po urośnięciu ciasta dodajemy rodzynki wykładamy na blaszkę i znów troszkę czekamy , żeby wyrosło.Pieczemy 30 min , w temperaturze 180 stopni.
Babka drożdżowa
robimy rozczyn z drożdży i roztapiamy margarynę.
Babka drożdżowa
do mąki dodajemy jajko,żółtka,cukier i rozczyn.
Babka drożdżowa
do ciasta dodajemy rodzynki i odstawiamy.
Babka drożdżowa
po upieczeniu babki wyjmujemy z blaszki .