Ewa Mierzejewska

Ewa Mierzejewska

Kucharz
[Przepisów: 14]

Babka drożdżowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zrobić zaczyn, postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,połączyć z resztą składników, wyrobić, przełożyć do formy.

Babka drożdżowa

Składniki:

Babka drożdżowa

 

  • 1/2 kg mąki
  • 2 jajka
  • 14 dkg masła lub margaryny
  • 5dkg drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • aromat wedle uznania, opcjonalnie rodzynki lub inne bakalie oraz skórka pomarańczowa
  • papier do wyłożenia formy lub trochę masła do nasmarowania jej i posypania bułka tartą

 

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa
Rozpuścić drożdże w 1/2 szklanki ciepłego mleka, dodać 2 łyżki mąki i kopiatą łyżkę cukru. To będzie zaczyn. Odstawić go w ciepłe miejsce. Gdy trzykrotnie podrośnie połączyć z przesianą mąką, wbić jaja, wlać resztę ciepłego mleka z rozpuszczonym w nim pozostałym cukrze, dodać aromat, wyrobić i dolewać roztopiony tłuszcz (nie za gorący) równocześnie wyrabiając. Gdy odchodzi od ręki dodać bakalie wymieszać i wyłożyć do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą lub wyłożonej papierem. Zostawić w ciepłym miejscu na kwadrans, potem wstawić do piekarnika na 200 stopni C i piec około 1 godz.