Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Babka drożdżowa z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez makowych wypieków, stąd poczyniłam już pierwsze przymiarki na tę okazję.

Babka drożdżowa z makiem

Składniki:

Babka drożdżowa z makiem

Ciasto:

Polewa:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa z makiem

Etap 1:

Babka drożdżowa z makiem
Przygotować ciasto drożdżowe, rozwałkować, nakładać masę z maku.

Podgrzać mleko, dodać cukier i rozpuścić w nim drożdże. Masło roztopić, wystudzić. Do przesianej mąki dodać aktywne drożdże, roztopione masło, żółtka, szczyptę soli i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto natrzeć olejem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę przykryte folią spożywczą. Wyrośnięte przełożyć na stolnice i lekko podsypując mąką rozwałkować. Wzdłuż brzegu ciasta nakładać masę makową .

Etap 2:

Babka drożdżowa z makiem
Z ciasta formować rulon, lekko zlepiając.

Ciasto zwijać w rulon, lekko zlepiając. Czynność powtórzyć z całym ciastem.

Etap 3:

Babka drożdżowa z makiem
Rulony wkładać do formy wysmarowanej masłem.

Gotowe rulony wypełnione makiem wkładać do wysmarowanej masłem formy. Między ciasto wrzucać jagody goji. Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 180°C przez ok. 30 minut. Ostudzić.
Polewę przygotować roztapiając w kąpieli wodnej czekoladę, masło i śmietanę. Polać wierzch babki. Zostawić 2 łyżki polewy i dodać trochę barwnika zielonego jeśli chcemy uzyskać zielony kolor. Posypać jagodami goji.