Sposób przygotowania:
Babka drożdżowa z makiemEtap 1:
Podgrzać mleko, dodać cukier i rozpuścić w nim drożdże. Masło roztopić, wystudzić. Do przesianej mąki dodać aktywne drożdże, roztopione masło, żółtka, szczyptę soli i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto natrzeć olejem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę przykryte folią spożywczą. Wyrośnięte przełożyć na stolnice i lekko podsypując mąką rozwałkować. Wzdłuż brzegu ciasta nakładać masę makową .
Etap 2:
Ciasto zwijać w rulon, lekko zlepiając. Czynność powtórzyć z całym ciastem.
Etap 3:
Gotowe rulony wypełnione makiem wkładać do wysmarowanej masłem formy. Między ciasto wrzucać jagody goji. Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 180°C przez ok. 30 minut. Ostudzić.
Polewę przygotować roztapiając w kąpieli wodnej czekoladę, masło i śmietanę. Polać wierzch babki. Zostawić 2 łyżki polewy i dodać trochę barwnika zielonego jeśli chcemy uzyskać zielony kolor. Posypać jagodami goji.