eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Babka drożdżowa Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Pyszna babka drożdżowa,nie tylko na wielkanocny stół.

Babka drożdżowa Eli

Składniki:

Babka drożdżowa Eli

 

  • 1/2 kg mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 łyżka cukru
  • 10 dkg drożdży
  • 6 jajek szczypta soli
  • 5 dkg rodzynek
  • 5 dkg kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego

 

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa Eli
Mąkę przesiać,mleko podgrzać,margarynę roztopić i ostudzić.Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru pudru na puszystą masę.Drożdże wkruszyć do 1/2 szklanki letniego o mleka,dodać łyżkę cukru i zostawić do rozmnożenia.Drożdże wlać do mąki,dodać resztę letniego mleka,utarte żółtka,bakalie i dokładnie wymieszać.Wlać margaryne i jeszcze raz wymieszać.Białka ubić z solą i resztą cukru pudru na sztywna pianę.Delikatnie wymieszać z ciastem.Ciasto wyłożyć do 2 foremek babkowych wysmarowanych margaryna i wysypanych bułką tartą.Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez50 minut.Po wystudzeniu można oblać polewą,lukrem lub posypać cukrem pudrem.Smacznego!