Sposób przygotowania:
Babka drożdżowa topielec
Wyjąć z lodówki jajka, żeby się trochę ogrzały i lekko podgrzać mleko. Wkruszyć do niego drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Rozczyn będzie gotowy, gdy się wyraźnie wzburzy. Do garnuszka włożyć pokrojone na kawałki masło i roztopić je na małym ogniu. Do sporej miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, wbić w nie jajka, wlać rozczyn i letnie masło. Mieszać wszystko widelcem lub łyżką, a gdy płyny i mąka się połączą, wyrobić ciasto ręką, aż stanie się jednolite. Przełożyć ciasto do 4-litrowego rondla i zalać zimną wodą (do pełna). Po 15 min powinno wypłynąć na wierzch. Przytrzymać je ręką, zlać wodę i bardzo dokładnie odsączyć. Zrobić w cieście wgłębienie, wsypać cukier i cukier waniliowy, znów wyrobić dłonią. Wysmarować masłem blachę do keksów (wąską, ale wysoką) o długości ok. 25 cm. Termostat ustawić na 180°C. Włożyć do formy ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 40-45 min pieczenia ciasto powinno być gotowe. Po wystygnięciu ciasta, wyłożyć je i posypać przez sito cukrem pudrem. Ja do tego ciasta dodałam orzechy i dlatego jest lekko brązowe.