Sposób przygotowania:
Babka drożdzowa z bakaliami
W mące zrobić dołek, wkruszyć drożdże, wlać ciepte mleko, dodać 1 łyżkę cukru • zamieszać z małą ilością mąki, pozostawić do wyrośnięcia
margarynę roztopić z resztą cukru, ostudzić
wlać do mąki z solą i jajkami, zarobić, pozostawić do wyrośnięcia dodać opłukane i osączo-ne rodzynki • ciasto przełożyć do natłuszczonej formy, odstawić, aby wyrosło • piec 50 min w 200°C, przestudzić
polać ciemną polewą, ozdobić jasną, posypać posiekanymi orzechami i rodzynkami.
Formę natłuścić, wysypać tartą bułką, wlać ciasto. Piec około godziny w temp. 180°C. Wyjąć z formy, ostudzić. Polewę przygotować według przepisu na opakowaniu, oblać babkę.
margarynę roztopić z resztą cukru, ostudzić
wlać do mąki z solą i jajkami, zarobić, pozostawić do wyrośnięcia dodać opłukane i osączo-ne rodzynki • ciasto przełożyć do natłuszczonej formy, odstawić, aby wyrosło • piec 50 min w 200°C, przestudzić
polać ciemną polewą, ozdobić jasną, posypać posiekanymi orzechami i rodzynkami.
Formę natłuścić, wysypać tartą bułką, wlać ciasto. Piec około godziny w temp. 180°C. Wyjąć z formy, ostudzić. Polewę przygotować według przepisu na opakowaniu, oblać babkę.