jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Babka drożdżowa kakaowa do koszyczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna baka ciemna, w tym roku przygotowałam z dodatkiem kakao, polałam ją lukrem. Można polać białą czekoladą stopioną w kąpieli wodnej.

Babka drożdżowa kakaowa do koszyczka Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Babka drożdżowa kakaowa do koszyczka

 

  • mąka 250 g
  • kakao 4 łyżki
  • sól szczypta
  • zapach cytrynowy
  • mleko 1/2 szklanki
  • cukier 1/3 szklanki
  • masło 80 g
  • drożdże 25g
  • jajka 1 szt.
  • żółtka 2 szt.
  • białko 1 - 2 szt.na lukier
  • cukier puder ile zabierze

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa kakaowa do koszyczka
Drożdże rozpuścić z mlekiem i cukrem, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do niski wsypać mąkę przesianą ze szczyptą soli i kakao, dodać wyrośnięte drożdże, wlać mleko letnie wymieszać.

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i dołożyć, masło lub margarynę roztopić i ostudzić.

Wyrabiać ciasto, pod koniec dodać wystudzone masło i zapach cytrynowy. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miseczki, rozwałkować i włożyć do foremki na babki wysmarowane i podsypane bułką tartą.

Odstawić aby ponownie wyrosła i włożyć do piekarnika. Piec w 190 stopniach około 25 minut, polać przygotowanym lukrem lub stopioną białą czekoladą.
Babka drożdżowa kakowa do koszyczka
Wyrobić ciasto drożdżowe z podanych składników
Babka drożdżowa kakowa do koszyczka
Odstawić do ciepłego miejsca do wyrośnięcia
Babka drożdżowa kakowa do koszyczka
Włożyć do piekarnika i piec w 180 stopniach 25 minut
Babka drożdżowa kakowa do koszyczka
Przygotować lukier i z ubitego białka i cukru pudru
Babka drożdżowa kakowa do koszyczka
Gorącą babkę polać lukrem przygotowanym wcześniej

Tagi:

babka okazje