Sposób przygotowania:
Babka drożdżowa z mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
Przesiać mąkę.Drożdże rozprowadzić 2 łyżeczkami ciepłego mleka,dodając cukier,wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Resztę mleka zagotować i wrzącym zaparzyć mąkę,dokładnie rozcierając.
Jajka umyć.oddzielić żółtka od białek.Żółtka utrzeć z cukrem.Białka ubić na sztywną pianę.Do wystudzonego zaparzonego ciasta dodać wyrośnięte drożdże,utarte żółtka,ubitą pianę,delikatnie mieszając.Przełożyć ciasto do posmarowanej masłem formy i piec w gorącym piekarniku ( 180-200s.c)około 1 godziny.
Przesiać mąkę.Drożdże rozprowadzić 2 łyżeczkami ciepłego mleka,dodając cukier,wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Resztę mleka zagotować i wrzącym zaparzyć mąkę,dokładnie rozcierając.
Jajka umyć.oddzielić żółtka od białek.Żółtka utrzeć z cukrem.Białka ubić na sztywną pianę.Do wystudzonego zaparzonego ciasta dodać wyrośnięte drożdże,utarte żółtka,ubitą pianę,delikatnie mieszając.Przełożyć ciasto do posmarowanej masłem formy i piec w gorącym piekarniku ( 180-200s.c)około 1 godziny.