kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Babka drożdżowa z wiśniami, kokosem i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, puszysta babka drożdżowa o smaku kokosowym. Ciasto słodzone jest cukrem trzcinowym, dzięki któremu ma piękny karmelowy kolor. Najlepiej smakuje z kubkiem mleka. Polecam.

Babka drożdżowa z wiśniami, kokosem i rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka drożdżowa z wiśniami, kokosem i rodzynkami

Na ciasto:

Na lukier :

  • 8 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku pomarańczowego

Pozostałe składniki :

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa z wiśniami, kokosem i rodzynkami
Do miski wkruszamy drożdże i dodajemy cukier trzcinowy, olej, mleko, cukier waniliowy, rodzynki, mąkę. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośniecia na 2 godz. W międzyczasie myjemy wiśnie, usuwamy pestki i kroimy na kawałki.

Pokrojone wiśnie mieszamy z 1 łyżką mąki. Formę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.

Do ciasta dodajemy wiśnie i wiórki kokosowe, mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do foremki i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Po tym czasie foremkę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.

Upieczone ciasto odstawiamy do ostygniecia. Jeszcze ciepłą babkę wyjmujemy z formy.

Lukier:

Cukier puder rozcieramy z sokiem, aż uzyskamy gładki lukier. Ostudzone (zimne) ciasto polewamy lukrem.
Babka drożdżowa z wiśniami, kokosem i rodzynkami
Rozkruszone drożdże i cukier wkładamy do miski.
Babka drożdżowa z wiśniami, kokosem i rodzynkami
następnie wlewamy olej, mlekoi dodajemy rodzynki, jajka.
Babka drożdżowa z wiśniami, kokosem i rodzynkami
Pokrojone na kawałki wiśnie mieszamy razem z mąką.
Babka drożdżowa z wiśniami, kokosem i rodzynkami
Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.