Sposób przygotowania:
Babka drożdżowa z wiśniami, kokosem i rodzynkami
Do miski wkruszamy drożdże i dodajemy cukier trzcinowy, olej, mleko, cukier waniliowy, rodzynki, mąkę. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośniecia na 2 godz. W międzyczasie myjemy wiśnie, usuwamy pestki i kroimy na kawałki.
Pokrojone wiśnie mieszamy z 1 łyżką mąki. Formę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Do ciasta dodajemy wiśnie i wiórki kokosowe, mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do foremki i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po tym czasie foremkę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.
Upieczone ciasto odstawiamy do ostygniecia. Jeszcze ciepłą babkę wyjmujemy z formy.
Lukier:
Cukier puder rozcieramy z sokiem, aż uzyskamy gładki lukier. Ostudzone (zimne) ciasto polewamy lukrem.
Pokrojone wiśnie mieszamy z 1 łyżką mąki. Formę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Do ciasta dodajemy wiśnie i wiórki kokosowe, mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do foremki i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po tym czasie foremkę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.
Upieczone ciasto odstawiamy do ostygniecia. Jeszcze ciepłą babkę wyjmujemy z formy.
Lukier:
Cukier puder rozcieramy z sokiem, aż uzyskamy gładki lukier. Ostudzone (zimne) ciasto polewamy lukrem.