nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Babka "górnicza" z polewą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Babkę tę zawsze przygotowuję dla mojego Męża, który jest górnikiem z okazji Barbórki, babka ta szybko się przygotowuje oraz nie jest zbyt kosztowna.

Babka "górnicza" z polewą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babka "górnicza" z polewą

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka 2% tłuszczu
  • 125g margaryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki dżemu (gęstego, rabarbarowego)
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • szczypta cynamonu
  • polewa czekoladowa (czarno - biała)

Sposób przygotowania:

Babka "górnicza" z polewą
Miękką margarynę utrzeć mikserem z dżemem (ja użyłam dżemu rabarbarowego, ale można użyć dowolnego dżemu, swojego ulubionego, ważne, żeby był dość gęsty), jajkiem i cukrem. Następnie do tych wymienionych składników dodać mleko oraz mąkę, kakao, cynamon i proszek do pieczenia i dalej wszystko miksować na niezbyt szybkich obrotach miksera. Foremkę do pieczenia babki wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać zmiksowane surowe jeszcze ciasto, zmiksowaną masę do foremki wyścielonej papierem. Wstawić babkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ją przez około godzinę do tak zwanego "suchego patyczka". Ostudzoną babkę polać polewą czekoladową (wykorzystałam biało - czarną polewę, którą trzeba było jedynie wstawić do gorącej wody i była gotowa do polania).
Babka "górnicza" z polewą
Miękka margaryna zmiksowana z dżemem,jajkiem i cukrem czyli masa na babkę przed dodaniem pozostałych sypkich składników.
Babka "górnicza" z polewą
Surowa jeszcze babka,surowa masa na babkę przelana do formy wyścielonej papierem do pieczenia.
Babka "górnicza" z polewą
Upieczona babka przed polaniem jej czekoladową polewą.

Tagi:

jajko jajka