Sposób przygotowania:
Babka irysowa
Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej utrzeć z niepełną szklanką cukru, dodając stopniowo jajka, jedno po drugim. Mąkę odmierzyć i przesiać przez sito wraz proszkiem do pieczenia prosto do misy ze zmieszanymi składnikami i ponownie wymieszać. Irysy z dodatkami lub bez rozpakować z papierków i rozpuścić w garnuszku z mlekiem na małym ogniu, mieszając, aby masa nie przywarła do dna. Następnie zestawić na czynie na bok i przestudzić, a potem wlewać półpłynną masę cienkim strumieniem do ciasta, kołując ruchy naczyniem. W ten sposób w przekroju ciasta może powstać dowolny wzór. Blachę do ciasta na babkę wysmarować tłuszczem roślinnym i wysypać drobną manną lub bułką tartą. Może być cwibakowa forma lub kwiatuszek. Nagrzać piekarnik do 180 st.C, wlać ciasto do formy i wstawić ją do piekarnika na 50 min. Przed końcem pieczenia otworzyć piekarnik i patykiem sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, wbijając go w głąb babki. Jeśli tak, to potem wyjąć w rękawicach formę z ciastem.Po ostudzeniu kroić i jeść.