paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

Babka jabłkowo-imbirowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto przypadnie do smaku osobom które nie lubią bardzo słodkich wypieków

Babka jabłkowo-imbirowa

Składniki:

Babka jabłkowo-imbirowa

 

Sposób przygotowania:

Babka jabłkowo-imbirowa
Z jajek żółtka oddzielamy od białek i łączymy z miodem obijając. Białka natomiast ubijamy na sztywną pianę. Topimy masło i dodajemy powoli do masy miodowej. Następnie powstałą masę łączymy z mąką, cukrem, imbirem i proszkiem do pieczenia. Wlewamy esencję i wyrabiamy dokładnie ciasto. Ubitą wcześniej pianę powoli łączymy z ciastem. Obrane jabłko pozbawiamy pestek, dzielimy na 4 a następnie kroimy w cienkie plasterki, które dodajemy do ciasta. Ciasto wlewamy do przygotowanej formy pieczemy 50 min w 180C. Gotowe ciasto możemy polać polewą czekoladową