jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Babka jogurtowo-kokosowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Babka z dodatkiem jogurtu waniliowego i wiórków kokosowych, oblana polewą z białej czekolady:)

Babka jogurtowo-kokosowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka jogurtowo-kokosowa

 

  • CIASTO
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka jogurtu waniliowego pitnego
  • 2½ szklanki mąki pszennej
  • 1½ szklanki cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • DODATKI
  • 10 dag wiórków kokosowych do ciasta
  • 3 łyżki wiórków kokosowych do posypania

 

Sposób przygotowania:

Babka jogurtowo-kokosowa
Ze składników na ciasto, jajka ubić z cukrem kryształem i cukrem waniliowym, a następnie dodać olej, jogurt oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i połączyć, cały czas ucierając mikserem. Na koniec wmieszać 10 dag wiórków kokosowych. Tak przygotowane ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną średniej formy babkowej i piec w temperaturze 180°C około 60-90 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia. Ze składników na polewę, czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do rondelka, następnie dodać mleko, masło i powoli podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając i nie dopuszczając do zagotowania. Gotową, gorącą polewą oblać ciasto i obsypać wierzch babki wiórkami kokosowymi.
Babka jogurtowo-kokosowa
Babka jogurtowo-kokosowa oblana polewą z białej czekolady