anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Babka kartoflana

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo smaczne i pożywne danie polskiej kuchni regionalnej. Osoby niejedzące mięsa mogą zrezygnować z boczku, a cebulę usmażyć na oleju.

Babka kartoflana

Składniki:

Babka kartoflana

 

 

Sposób przygotowania:

Babka kartoflana
Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce, dodaj jajka i wymieszaj. Boczek pokrojony w kostkę wytop na suchej patelni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i usmaż ją na powstałym tłuszczu. Patelnię zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia. Gdy boczek i cebula przestygną przełóż je do miski z masą ziemniaczaną. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę i przyprawy, wymieszaj. Ciasto przelej do natłuszczonej olejem formy i wstaw do nagrzanego do 150*C piekarnika i piecz około 1 godziny. Babka jest gotowa, gdy jej wierzch jest ładnie zrumieniony. Babkę można podawać z gęstą kwaśną śmietaną.

Tagi:

jajko jajka