madziorek84

madziorek84

Kucharz
[Przepisów: 17]

babka kawowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ja nie dodawałam migdałów- bo nie ma w domu , zamiast skórki cytrynowej dodałam cytrynowy aromat i troszeczkę waniliowego.

babka kawowa

Składniki:

babka kawowa

 

  • 2 szkl. cukru
  • 40 dkg mąki
  • 25 dkg masła
  • 4 jajka
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 13 dkg drobno posiekanych migdałów
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

babka kawowa
Zagotować szklanki
wody, rozpuścić kawę.
Utrzeć miękki tłuszcz z cukrem i cukrem waniliowym na masę, dodawać stopniowo jajka. Dodać ostudzoną kawę i migdały. Zmieszać mąkę proszek i kakao, dodać do masy, dodać skórkę z cytryny. Wymieszać.
Formę wysmarować tłuszczem, wlać ciasto ok. 2 litry. Piec w 175 stopniach C 1 - 1 1/2 godz.

Tagi:

jajko kawa jajka