luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Babka kokosowo-czekoladowa

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszna babka na podstawie przepisu z ksiazki dr Oetker.

Babka kokosowo-czekoladowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka kokosowo-czekoladowa

 

  • Skladniki na mase kokosowa:
  • 4 bialka
  • 200 gram cukru
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 200 gram wiorek kokosowych
  • Skladniki na ciasto czekoladowe:
  • 200 gram masla lub margaryny
  • 200 gram cukru
  • 1 maly cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 4 zoltka
  • 200 gram maki pszennej
  • 30 gram gorzkiego kakao
  • 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
  • 4 lyzki mleka

Sposób przygotowania:

Babka kokosowo-czekoladowa
Bialka ubic na sztywno i nastepnie powoli wsypywac cukier dalej ubijajac.Dodac aromat i wiorki i delikatnie wymieszac lyzka. Mase kokosowa wylozyc do formy na babke. Maslo ubic, dodac cukier, cukier waniliowy, szczypte soli i dalej ubijac. Nastepnie dodac pojedynczo zoltka dalej miksujac. Make wymieszac z kakao i proszkiem do pieczenia i wsypac delikatnie mieszajac, dodac mleko i ubijac jeszcze chwile na srednich obrotach. Ciasto wylozyc na mase kokosowa i piec ok.55 min. w tepm. 180°C.
Babka kokosowo-czekoladowa
Etap 1
Babka kokosowo-czekoladowa
Etap 2
Babka kokosowo-czekoladowa
Etap 3
Babka kokosowo-czekoladowa
Etap 4