slodkieniebo

slodkieniebo

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Babka kukurydziana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Z racji że jesienno-zimowa porą pije się sporą ilość herbaty polecam przygotować bardzo słoneczną babkę kukurydzianą. Przepis jest bardzo prosty, składniki proste, a ciasto po upieczeniu wygląda idealnie jak z piekarni. Ciasto w smaku jest delikatne,

Babka kukurydziana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka kukurydziana

 

Sposób przygotowania:

Babka kukurydziana
Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie do piany dodajemy partiami cukier, żółtka jedno po drugim. Na końcu dodajemy olej i ciepłe (nie gorące!) mleko. Następnie stopniowo dodajemy mąki i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do keksówki lub innej wybranej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok 40-50 min. lub do suchego patyczka, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Babka kukurydziana
Babka kukuBabka pszenno-kukurydziana do kawy lub herbatyrydziana
Babka kukurydziana
Babka pszenno-kukurydziana do kawy lub herbaty
Babka kukurydziana
Babka pszenno-kukurydziana do kawy lub herbaty
Babka kukurydziana
Babka pszenno-kukurydziana do kawy lub herbaty