Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Babka łaciata 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Babka czekoladowa zwana łaciatą

Babka łaciata 5 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka łaciata 5

 

  • 1/2 kg mąki
  • 35dkg cukru
  • 25dkg margaryny
  • 4 jajka
  • 1 mała szklanka śmietany lub mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 paczka małego proszku do pieczenia
  • 1 paczka małego cukru waniliowego
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Babka łaciata 5
Miękką margarynę utrzeć do białości , następnie dodać 25dkg cukru , żółtka, cukier waniliowy , mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na końcu wlać mleko lub dodać śmietanę. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną połowę wymieszać z kakao i resztą cukru. A do drugiej nie dodawać nic. Do natłuszczonej formy wylać najpierw ciasto bez kakao a następnie ciasto z kakao. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok 170 stopni i piec ok 1-1 1/2h. Gdy babka ostygnie można posypać cukrem pudrem
Babka łaciata 5
Miękką margarynę lub masło utrzeć do białości
Babka łaciata 5
Białka z jaj ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem
Babka łaciata 5
Ciasto podzielić na 2 części i do jednej dodac kakao i resztę cukru
Babka łaciata 5
Do natłuszczonej blachy wlac najpierw jasne a pozniej ciemne ciasto

Tagi:

jajko jajka