mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Babka latte-macchiato z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dwie wartswy babki o bajecznych smakach

Babka latte-macchiato z migdałami

Składniki:

Babka latte-macchiato z migdałami

 

  • SKŁADNIKI NA CIASTO CIEMNE:
  • 175g masła
  • 175g cukru
  • 1op cukru wanilinowego
  • 9 żółtek
  • 100g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g kakao
  • 175g mielonych migdałów
  • SKŁADNIKI NA CIASTO MOKKA:
  • 9 białek
  • 200g cukru
  • 80g mąki
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 300g mielonych migdałów
  • SKŁADNIKI NA DEKORACJE:
  • 100g gotowej polewy waniliowej
  • draże czekoladowe

Sposób przygotowania:

Babka latte-macchiato z migdałami
Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Formę do babki natłuścić, obsypać mąką. CIEMNE CIASTO: Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na kremową masą. Dodawać po 1 żółtku i ucierać. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodać do masy razem z migdałami. Wymieszać, ciasto wlać do formy. CIASTO MOKKA: Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać cukier i ubijać do chwili rozpuszczenia się cukru. Mąkę wymieszać z kawą, wsypać na pianę, dodać migdały całość delikatnie połączyć. Masę wyłożyć na ciemne ciasto, wygładzić. Babkę piec około 50minut. Ciasto wystudzić w formie, wyłożyć na paterę. Polewę przygotować według przepisu na opakowaniu i posmarować górę ciasta. Babkę udekorować drażami i odstawić aby polewa całkowicie zastygła.