czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Babka majonezowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

To jedna z naszych ulubionych babek, wilgotna, nie za słodka i w ogóle nie czuć w niej majonezu! Poza tym jest bardzo łatwa w przygotowaniu.

Babka majonezowa

Składniki:

Babka majonezowa

 

  • 6 jajek,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 i 1/3 szklanki cukru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 łyżek majonezu,
  • kilka kropel aromatu śmietankowego.

Sposób przygotowania:

Babka majonezowa

ETAP 1:

Babka majonezowa
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać majonez.

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem na puszystą masę. Dodać majonez, utrzeć.

ETAP 2:

Babka majonezowa
Do ciasta dodać suche skąłdniki oraz ubite na sztywno białka.

Wszystkie suche składniki przesiać do miseczki, dodać do żółtek wraz z kilkoma kroplami aromatu śmietankowego, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką.

ETAP 3:

Babka majonezowa
Ciasto przelac do formy na babkę i piec ok. 40 minut.

Ciasto przelać do przygotowanej formy na babkę. Piec około 40 minut w temp. 180 st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.