cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Książka Kucharska: Niezła babka, czyli wielkanocne baby!

Babka majonezowa o cytrynowym aromacie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo puszysta i mięciutka babeczka o delikatnym cytrynowym aromacie,a majonez jest zupełnie niewyczuwalny.

Babka majonezowa o cytrynowym aromacie

Składniki:

Babka majonezowa o cytrynowym aromacie

 

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki majonezu Winiary
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Babka majonezowa o cytrynowym aromacie
Foremkę do pieczenia posmarować tłuszczem, obsypać mąką lub bułką tartą. /użyłam foremki na babkę o średnicy 18 cm/ Nastawić piekarnik na 170-180 st. Całe jajka wbić do misy miksera, dodać cukier,cukier waniliowy, sok z cytryny i ubić na puszysty krem. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo majonez z mąką wymieszaną z proszkiem do popieczenia. Dodać skórkę cytrynową .Masę przelać do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec ok.40 min/sprawdzić suchość ciasta patyczkiem/.Przstudzoną babkę posypać cukrem pudrem.