Sposób przygotowania:
Babka majonezowa z kakaowym szlaczkiem
Niestety, foremki na babkę nie wysmarowałam masłem i nie wysypałam bułką tartą, ponieważ na metce producent zapewniał mnie, ze ma powłokę nieprzywieralną, a ja jestem istotą z natury łatwowierną. Nie wierzcie w takie zapewnienia i swoją foremkę przygotujcie jak należy, bo umęczycie się później z jej wyjęciem tak jak ja.
Przesiałam przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszałam. Oddzieliłam żółtka od białek. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160 stopni z termo obiegiem (bez termo obiegu powinno być około 180). Żółtka utarłam z cukrem i cukrem wanilinowym, a następnie majonezem na puszystą masę. Dodałam przesiane z proszkiem do pieczenia mąki i wymieszałam – masa zrobiła się dość gęsta. Białka ubiłam na sztywną pianę, przełożyłam ją do masy mączno-jajecznej i łopatką delikatnie, ale dokładnie je połączyłam. Około 1/4 ciasta odłożyłam do mniejszej miseczki, wymieszałam je z kakao.
Do, niestety, nienasmarowanej foremki wyłożyłam warstwami: połowę jasnego ciasta, ciasto ciemne i znów połowę jasnego ciasta. Włożyłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam około 50 minut do suchego patyczka.
Przesiałam przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszałam. Oddzieliłam żółtka od białek. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160 stopni z termo obiegiem (bez termo obiegu powinno być około 180). Żółtka utarłam z cukrem i cukrem wanilinowym, a następnie majonezem na puszystą masę. Dodałam przesiane z proszkiem do pieczenia mąki i wymieszałam – masa zrobiła się dość gęsta. Białka ubiłam na sztywną pianę, przełożyłam ją do masy mączno-jajecznej i łopatką delikatnie, ale dokładnie je połączyłam. Około 1/4 ciasta odłożyłam do mniejszej miseczki, wymieszałam je z kakao.
Do, niestety, nienasmarowanej foremki wyłożyłam warstwami: połowę jasnego ciasta, ciasto ciemne i znów połowę jasnego ciasta. Włożyłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam około 50 minut do suchego patyczka.
edytaha
kołczu
edytaha
Dzięki Robercie :)
zewa
edytaha
Ewuniu, babka tak przykleiła się z jednej strony, że aż ją rozerwałam na pół. Na szczęście jakoś dała się złożyć do zdjęcia, a chwilę później moje łakomczuchy i tak ją pochłonęły :) A ja mam nauczkę, nie wierzyć we wszystko co ludziska wypisują, bo papier cierpliwy :)
jaNina
edytaha
Dziękuję Ninko :)
monikaT83
edytaha
Wspaniale Moniko! Na pewno będziesz mogła się podzielić :)
msewka
edytaha
Ja też nie wiem Ewuniu dlaczego jej nie upiekłaś, może dlatego, że to proste i łatwe ciacho, a Ty wolisz większe wyzwania? :D
mala-madzia
edytaha
Madziu, jest rzeczywiście pyszna, ja ją zrobiłam pod wpływem przepisu Zewy i nie żałuję. Rodzinie bardzo smakowała i błyskawicznie ją zjedliśmy :)
mala-madzia
Ja u Zewy pierwszy raz w ogóle zobaczyłam coś takiego jak babka majonezowa hehe dotąd znałam tylko drożdżową i piaskową aż wstyd haha :P Dziś jednak nadrobiłam zaległości w rodzajach babek hehe ale jednak ta majonezowa ma najwięcej pozytywnych opinii i dlatego obiecałam sobie, że na pewno na święta ją upiekę a przynajmniej spróbuję ;) hehe a jeśli chodzi o błyskawiczne jedzenie to u mnie wszystko co słodkie to znika wręcz ze stołu :P
Pięknie równiutka wyszła Ci ta babka Edytko i wcale a wcale nie widać pęknięcia ;)
edytaha
Dziękuję Madziu :) Babka bardzo ładnie wyrasta i będzie równiutka, jak równo rozłożysz ciasto. Łatwa do upieczenia i smaczna, sama spróbuj :)
mala-madzia
Wypróbuję na pewno - przekonałaś mnie ;)
edytaha
Cieszę się Madziu :)
Henia
edytaha
Hihi, powodzenia w "popełnianiu" Heniu :D
Netka
edytaha
:)
mysza75
edytaha
Dziękuję :) No niestety, jemy i w boczki rośniemy :D