przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Babka Mamy Martyny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Puszysta i skłonna do rośnięcia babka :)

Babka Mamy Martyny Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka Mamy Martyny

 

 

  • 1 szkl. cukru

 

 

 

 

  • 3 łyżki octu

 

  • 6 łyżek oleju

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie

 

  • 2 cukry wanilinowe

 

 

  • 1 szkl. cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • ok. 2 łyżek soku wiśniowego

Sposób przygotowania:

Babka Mamy Martyny
Margarynę ucieramy z cukrem . Nastepnie wbijamy po kolei jajka, ciagle miksując. Później stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną i cukrem wanilinowym. Na końcu dodajemy ocet oraz olej. Oczywiście cały czas miksując. Gotową masę wlewamy do nasmarowanej tłuszczem formy keksowej, zostawiając około 4 łyżek tejże masy. MIeszamy ją z kakao i dodajemy do białej masy w blaszce. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni ( ale polecam sprawdzać patyczkiem-jeśli jest suchy, ciasto jest już gotowe). Przygotowujemy lukier: cukier ucieramy z wodą i sokiem wiśniowym na gęstą masę. Upieczone ciasto pokrywamy lukrem. Ja posypałam całość kolorową posypką.
Babka Mamy Martyny
Dziękuję Mamie Martyny za fajny przepis :D Na pewno jeszcze nie raz skorzystam :)

Tagi:

jajko jajka