Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Babka marmurkowa 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Upieczoną babkę można posypać cukrem pudrem.

Babka marmurkowa 2

Składniki:

Babka marmurkowa 2

 

Sposób przygotowania:

Babka marmurkowa 2
Masło utrzeć z cukrem do białości, wbijać po jednym żółtku i dalej ucierać na końcu wlać kilka kropel aromatu waniliowego. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz z budyniem. Wsypać na sitko i powoli dosypywać do masy jajecznej, powoli dolewając śmietany. Białka ubić na sztywną pianę i włożyć do masy, wymieszać delikatnie łyżką. Odłożyć troszkę ciasta i wsypać do niego 1 łyżkę kakao, wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą i wkładać ciasto łyżką, ciasto kakaowe kłaść na przemian z ciastem białym. Wstawić babkę do piekarnika i piec przez 50 minut.