mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Babka marmurkowa wg mycha

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

W smaku nie jest sucha, raczej wilgotna, jednocześnie puszysta i lekka, delikatna, waniliowo-kakaowa.

Babka marmurkowa wg mycha Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babka marmurkowa wg mycha

 

Sposób przygotowania:

Babka marmurkowa wg mycha
Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę. Ze szklanki mąki odsypuję czubatą łyżkę, a pozostałą mąkę mieszam z proszkiem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Masło roztapiam. Mąkę dodaję do masy jajecznej, na końcu dodaję roztopione ostudzone masło. Miksuję dokładnie. Ciasto dzielę na pół. Do jednej części dodaję odsypaną mąkę, mieszam. Do drugiej części dodaję łyżkę ciemnego kakao i szczyptę proszku do pieczenia, mieszam. Formę na babkę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą lub mąką, wylewam do formy łyżką na przemian część ciasta białego, a an to część ciemnego ciasta. Widelcem mieszam lekko ciasto w kilku miejscach. Piekę około 35 min w temp. 175*C.
Babka marmurkowa wg mycha
Ciasto dzielę na dwie równe części do jednej dodaję kakao
Babka marmurkowa wg mycha
Do formy na babkę wylewam na zmianę łyżkę ciasta białego i ciemnego

Tagi:

jajko jajka