Sposób przygotowania:
Babka Marysia
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,zmieszać z proszkiem do pieczenia.Jajka umyć,oddzielić żółtka od białek.W makutrze utrzeć tłuszcz z żółtkami i cukrem,dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i mleko.Na koniec dodać pianę ubitą z białek,delikatnie wymieszać,przelać do posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą tortownicy.Jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne,podzielić na ósemki i ułożyć na powierzchni ciasta.Piec w temperaturze 200-220 s.c przez 30-40 minut.
Przesiać mąkę,zmieszać z proszkiem do pieczenia.Jajka umyć,oddzielić żółtka od białek.W makutrze utrzeć tłuszcz z żółtkami i cukrem,dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i mleko.Na koniec dodać pianę ubitą z białek,delikatnie wymieszać,przelać do posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą tortownicy.Jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne,podzielić na ósemki i ułożyć na powierzchni ciasta.Piec w temperaturze 200-220 s.c przez 30-40 minut.