szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Babka migdałowa po mojemu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pyszna babka z migdałami nasączona rumem

Babka migdałowa po mojemu

Składniki:

Babka migdałowa po mojemu

 

  • 300 gram mąki
  • 120 gram cukru pudru
  • 120 gram miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Pół torebki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki rumu
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • Margaryna do formy

 

Sposób przygotowania:

Babka migdałowa po mojemu
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Masło utrzeć na gładki krem, nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku, łyżce cukru, cukrem waniliowym i na koniec mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia, dodać odrobinę mleka i wymieszać. Dodać rum i piane z białek. Foremkę do pieczenia babek nasmarować margaryną i posypać płatkami migdałowymi. Napełnić utworzonym ciastem (najlepiej łyżką) i piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka