xxKatherinee

xxKatherinee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 99]

Babka z kaszy manny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis wydawał się ciekawy - nie ma tu ani grama mąki, a samą babkę w trakcie pieczenia polewa się ciepłym mlekiem z wanilią. Byłam ciekawa, co też może z tego wyjść. I co wyszło? Lekka, "soczysta" (to słowo bardziej tu pasuje, niż wilgotna!) babka

Babka z kaszy manny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka z kaszy manny

 

 

Sposób przygotowania:

Babka z kaszy manny
Jajka roztrzepałam z cukrem, po czym miskę postawiłam na garnku z gorącą wodą i ubijałam, aż masa jajeczna będzie puszysta i zwiększy swoją objętość. Dalej ubijałam już jajka na blacie szafki, aż do ostygnięcia masy. Ciągle ubijając, wsypywałam powoli kaszę manną. Do ciasta dodałam cynamon i sól. Przełożyłam do formy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą, wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 30 min. Po tym czasie zagotowałam mleko z cukrem wanilinowym, polewam nim babkę i piekę jeszcze tak długo, aż babka wchłonie mleko. Ostudzoną babkę lukruję. Pod żadnym warunkiem nie można pozwolić na przypalenie się babki, jeśli tak się stanie, babka zamiast soczysta, będzie niczym "trociniak".
Babka z kaszy manny
Etap 1 Z potrzebnych składników przygotowuję babke
Babka z kaszy manny
Etap 2 Jajka roztrzepuję z cukrem , po czym ubijam
Babka z kaszy manny
Etap 3 Puszystą masę jajeczną ubijam z kaszą manną
Babka z kaszy manny
Etap 4 Przygotowane ciasto na babkę przelewam do natłuszczonej formy i piekę