paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

babka o smaku bananowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

mąż uwielbia banany a ta babka spełnia jego oczekiwania smakowe

babka o smaku bananowym

Składniki:

babka o smaku bananowym

 

Sposób przygotowania:

babka o smaku bananowym
Banany obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie łączymy je z 1/4 cukru, śmietaną, skórką z pomarańczy i szczyptą soli. Całość dokładnie ucieramy. 1/4cukru ucieramy z jajkami i cukrem wanilinowym. Do piany z jajek dodajemy masło i dalej ucieramy na jednolitą pianę. Do powstałej piany powoli dodajmy mąkę, proszek do pieczenia i masę bananową. Pamiętamy o mieszaniu ciągłym. Gdy ciasto ma jednolitą konsystencję wlewamy je do formy i tak 170C pieczemy 45- 50 min(sprawdzamy patyczkiem). Podczas pieczenia pozostałą część cukru(2/4) łączymy z rumem w jednolitą masę. Babkę po upieczeniu i wystygnięciu polewamy lukrem rumowym.

Tagi:

jajko jajka