eluchap

eluchap

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Babka piaskowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wielkanocna Puszysta babka Polecam

Babka piaskowa

Składniki:

Babka piaskowa

 

Sposób przygotowania:

Babka piaskowa
Miękką margarynę i cukier puder ucieramy robotem na puch Gdy składniki się połączą, dodajemy cały czas ucierając, po jednym żółtku. Całość ucieramy jeszcze przez 2 minuty, siejemy przez sito obie mąki, budynie i proszek do pieczenia, nadal ucieramy. Gdy ciasto będzie jednolite, dodajemy pianę ubitą z białek i szczyptą soli delikatnie łączymy z ciastem. Ciasto przelewamy do formy w kształcie babki, uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Temperatura piekarnika : 180oC Czas pieczenia: 45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem,polewą czekoladową