vi

vi

Kucharz
[Przepisów: 13]

Babka piaskowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

W robocie kuchennym utrzeć masło z cukrem pudrem na miękką masę, ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku...

Babka piaskowa

Składniki:

Babka piaskowa

 

  • 160 g mąki poznańskiej
  • 180 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy
  • cukier puder do posypania babki

Sposób przygotowania:

Babka piaskowa
W robocie kuchennym utrzeć masło z cukrem pudrem na miękką masę, ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku. Dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Ucieramy przez kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy aromat pomarańczowy i ubitą z białek pianę. Składniki mieszamy raz jeszcze. Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką , wylewamy ciasto i wsadzamy do wcześniej nagrzanego piekarnika na 160 - 170 st na 50 minut (UWAGA: ja piekę w piekarniku z wiatrakiem, wiec w normalnym piekarniku temperaturę trzeba zwiększyć do ok 180 st.!!) Jak ciasto się zrumieni wyciągamy z piekarnika i zostawiamy w formie do ostygnięcia. Po około 15 minutach wyciągamy z formy i posypujemy cukrem pudrem.